Vírusírtókról…

Nagyon sokan panaszkodtak már nekem, hogy nem szeretik ezt meg azt a vírusírtót (vagy védelmi programot), mert lassítja a gépet. Erről az a véleményem, hogy vagy gyors a gép, viszont nagy eséllyel megfertőződik, vagy bevállalom, hogy kicsit lassul, viszont 99%-osan védve vagyok mindenféle kártevőtől.

Egy másik örök vita a fizetős vs. ingyenes csomag. Ez az, amit nem lehet eldönteni. Én nagyon sokáig használtam ingyenes programokat (AVG Anti-Virus, ZoneAlarm tűzfal, Ad-Aware és Spyware Terminator kórokozó kereső, és ehhez hasonlók), és meg voltam velük elégedve. Aztán eljött a pillanat, amikor elég lett. Abból lett elegem, hogy a teljes védelem érdekében 3-4 programot kell telepítenem, újratelepítenem és frissítenem. És ezt egy idő után túl macerásnak találtam, ezért úgy döntöttem, hogy veszek egy fizetős-legális védelmi csomagot*. Azóta sokkal jobban érzem magam. 🙂 Évi 10.000 forintomba kerül, ami valljuk be, nem sok. Havonta 833 forintomba kerül, ami mondjuk két sör ára, és cserébe az egy darab program csöndben megül a háttérben, frissít, véd, takarít, optimalizál, azaz teszi a dolgát, és havonta max. egyszer kell ránéznem, ha egyáltalán igen. Lassít? Egy picit biztosan, de nem veszem észre, és 100%-osan biztonságban érzem magam. (Zárójelben megjegyzem, hogy az elmúlt 6 évben nem rombolt károkozó a gépemen. Fizetős biztonsági csomagot 3 éve használok. Egy következő bejegyzésben két spórolási tippet fogok leírni.)

Védelemről…

Úgy is lehet dönteni, hogy az ember nem törődik a védelemmel, és nem használ semmilyen programot. És ide vehetném azt is, hogy feketén használ operációs rendszert, mert a “lopott” Windowsok nagy része vagy tele van lukakkal, vagy nem lehet rá a frissítéseket telepíteni, vagy beépítve jön vele valamilyen károkozó.

Sokat lehet hallani, hogy védelem nélkül egy gépnek csak percei vannak a neten. Ezután a kórokozók eltávolítása már időbe telik, néha nagyon is sokba. És sokszor az a végeredmény, hogy a rendszert újra kell telepíteni. Rosszabb esetben ehhez szakembert (mágust ;)) kell hívni, ami pénzbe kerül. Két ilyen víruskeresés vagy újratelepítés, és gyakorlatilag egy új jogtiszta operációs rendszer árát elköltöttük, amivel megspóroltuk volna legalább a kétszer ráfordított időt. (Egy Win XP újratelepítése minden javítással bruttó 3-4 órát vesz igénybe!!!)

Ezért javaslom mindenkinek, hogy ne sajnálja azt a ~30.000 Ft-ot egy jogtiszta operációs rendszerre, amit előreláthatólag 3-4 évig biztosan fog használni, és megkap minden frissítést hozzá. Vagy használjon Linuxot. 🙂

Reklámról…

Szilágyi Szabolcs billentyűzetéből született egy cikk 2010. 04. 02-án a Terminal.hu oldalon “Újabb Advanced+ minősítést szerzett az ESET NOD32 Antivirus”. Ez tök jó. A cikkből csak az marad ki, hogy másik 10 antivírus program is megkapta ezt a minősítést, közülük több jobbat is kapott, mint a NOD32. Végigolvasva a tesztek részleteit (kihagyott minták, téves riasztások, teszt sebessége) ugyan a NOD32 mindig jól szerepelt, de mindig volt nála jobb.

Először kicsit kiakadtam, hogy akkor miért emelik ki a NOD32-t a címben? Egyáltatlán miért emelnek ki egy vírusírtót a címben? Aztán rájöttem, hogy biztos fizetnek érte. Ez továbbra sem nyugtatott meg. Aztán arra is rájöttem, hogy egyre nehezebb olyan reklámfelületet találni, amit a felhasználók észrevesznek a sok villogó banner mellett, és ilyen szempontból teljesen rendben van. Ha marketinges lennék ;), akkor és is használnám ezt a módszert.  Úgyhogy megnyugodtam. 🙂 A NOD32 pedig szerintem is egy jó védelmi program.

Klisé jellegű végszó…

A védelem fontos. 🙂 Egyrészt, hogy a saját fontos adataink ne kerülhessenek nyilvánosságra. Másrészt, hogy ne váljon a számítógépünk zombivá, és legyen egy kéretlen levélküldő hálózat tagja. Vallom, hogy a gépeknek lelke van. És ugyanúgy nem szeretnek betegek lenni, ahogy az emberek sem. Ezért használjunk megfelelő vitaminokat, hogy a gép használata inkább öröm és kikapcsolódás legyen, mint valami, ami felbosszant.


* A Symantec által fémjelzett Norton 360 programcsomagról van szó. Régóta nagy Symantec rajongó vagyok. Szerintem még anno a Dos alatt futó Norton Commanderrel kezdődött az egész. És az idők során a különböző Symantec programok rengetegszer kihúztak a csávából.

biztonság, reklám, védelem

css.php

Pin It on Pinterest

Share This