Kellemes meglepetésben volt részem nemrég. Egy ügyfelemnek újra kellett telepíteni a gépét, mellette XP-ről Windows 7-re váltott. Egy másik ügyfelem meg új gépre költözött, ez egy sima gépváltás volt, mindkettőn Windows 7 futtott. Gondoltam kipróbálom a Windows áttelepítőt (Windows Easy Transfer), hátha jó. (Bevallom, azért kétkedve kezdtem neki, úgyhogy az első alkalommal csináltam egy teljes biztonsági mentést.)

Az adatok átvitelére három lehetőség van:

  1. USB-s áttelepítőkábel
  2. Külső merevlemez
  3. Hálózati kapcsolat

A leginkább javasolt a hálózati kapcsolat, mert így közvetlen a másolás, nem kell lemásolni, aztán visszamásolni. Ez persze akkor nem működik, ha ugyanaz a forrás és a célgép, ilyenkor külső merevlemezt kell használni az adatok átmeneti tárolásához, vagy egy olyan partíciót a meglévő merevlemezen, ami nem lesz leformázva.

A hálózati kapcsolaton belül a legjobb, ha a két gép közvetlenül van összekötve egy cross-link UTP kábellel (különösen, ha mindkét gépben gigabites hálózati csatoló van), vagy mindkét gép azonos hálózathoz csatlkozik. Ajánlott kábellel csatlakozni, ez kb. 4-szer gyorsabb, mint a wifi.

(A G-s wifi kapcsolat 54 Mbps sebességet tud produkálni egy irányba, de az adatok két irányba mennek a router és a gép között, tehát feleződik. És mivel két gépről van szó, ezért a sebesség mégegyszer felelződik, tehát effektíven 12-13 Mbps-os sebességet fogunk kapni. A routerek legtöbbje és a gépek is kábelen viszont biztosítják a 100 Mbps-ot. A jobbak 1000 Mbps-t is.)

Ha megvan a kapcsolat, akkor indítsuk el a programot mindkét gépen. A forrás gépen – ahonnan az adatokat másoljuk – a program összegyűjti az adatokat meg a másolnivalókat az összes profilból, amit testre is szabhatunk. Ha mondjuk az egyik profilból nem akarjuk a videokat átmásolni, akkor azt kiszedjük a listából.

Ezután már csak a tovább gombot kell megnyomnunk és el is kezdődik a másolás. Nyugodtan kimehetünk főzni egy kávét, de az atadmennyiségtől és az átviteli módtól függően akár le is fekhetünk aludni.

Ha a külső meghajtós módszert választottuk, akkor a célgépen el kell indítani a programot, vlasszuk ki, hogy ez az új gép, csatlakoztassuk a külső merevlemezt, majd kövessük a program utasításait. Rövid időn belül minden dokumentumunk videonk és programbeállításunk át lesz másolva az új gépre.

Amit még tudni kell, hogy az áttelepítő a programokat nem telepíti át, csak azok beállításait. Ehhez az új gépen is telepítve kell lennie természetesen a programoknak. Nekem a legnagyobb segítség az volt, hogy az Outlookból a leveleket, a naptárbejegyzéseket és a beállításokat is szőröstül bőröstül átmásolta.

Egyszóval a Microsoftnak sikerült egy hasznos és jól működő programot készítenie. Ajánlom mindenkinek. 🙂

Windows XP alá a program letölthető itt. Vistában és Win7-ben alapértelmezetten benne van.

adatmásolás, segédprogram, újratelepítés, Windows

css.php

Pin It on Pinterest

Share This