A korábbi bejegyzésben végigvettük, hogy hogyan fogjunk neki a fontos adatok elmentésének, amennyiben Windows rendszerünket újra kellene telepíteni. Ebben a második részben egy-két tipp van arra vonatkozóan, hogy hogyan érdemes az új rendszert felépíteni, hogy az könnyebben kezelhető legyen, az adataink nagyobb biztonságban legyenek, és egy esetleges újabb (újra)telepítés már gyorsabban menjen.

A Windows telepítésének több módszere létezik. Én azt javaslom, hogy egy teljesen tiszta telepítést hajtsunk végre. Így biztosak lehetünk abban is, hogy ha esetleg volt vírus a gépen, akkor attól is megszabaduljunk.

Indulás

A telepítés úgy kezdődik, hogy betesszük a (jogtiszta) telepítőlemezt a meghajtóba és újraindítjuk a gépet. (Ha a gép induláskor nem nézi meg, hogy a lemezről el tud-e indítani valamilyen rendszert, akkor be kell lépnünk a BIOS-ba, és ott be kell állítanunk, hogy az optikai meghajtóról is próbálja meg a gép a rendszerindítást, és lehetőleg előbb, mint a merevlemezről.) Hamarosan megjelenik egy üzenet, miszerint le kell nyomnunk egy billentyűt, ha a lemezről szeretnék elindítani a rendszert. Ezt tegyük meg.

Rövid töltés után a telepítő felület fogad minket. Ezen nem mennék végig részletesen, mert elég egyértelmű minden, ha figyelmesen elolvassuk az utasításokat. Amit kiemelnék, az a particionálás!

Particionálás 1

Mindenképp javasolt a merevlemezt több részre osztani, egyrészt, ha az egyik rész tönkremegy, a másik(ak)on még megmaradhatnak az adataink, másrészt kényelmesebb lesz később a fájlok kezelése. Tehát menjünk bele a particionáló részbe, és töröljünk minden létező partíciót. FIGYELEM: ha netán ugyanerre a merevlemezre készítettük a biztonsági mentésünket, akkor ne töröljük a partíciókat, mert az adatok elvesznek!!!

A merevlemezt töbféleképpen oszthatjuk fel. Én általában 2 részre szoktam: rendszer és adatok. Van aki 4-5 részre is osztja, pl.: rendszer, dokumentumok, képek, zenék, filmek. Mindenki a maga ízlése szerint alakíthatja ki. A partíciók létrehozásánál egyelőre csak a rendszerpartícióra fogunk koncentrálni. A többivel később foglalkozunk.

Tehát a partíciók törlése után hozzunk létre egy új elsődleges partíciót, amin a rendszerünk lesz. A mérete Windows XP esetén legalább 20 GB, de inkább 40-100 GB legyen, Windows Vista / 7 esetén pedig ajánlott a minimum 50 GB, de inkább 100 GB legyen. Ha ez kész, akkor indítsuk el a partíció NTFS rendszerű formázását. (Az NTFS rendszernek több előnye van a FAT32-vel szemben. Az egyik leglényegesebb, hogy az utóbbi nem tudja kezelni a 4 GB-nál nagyobb méretű fájlokat, így a DVD-kről nem tudnánk tükörképet készíteni.) Általában választhatunk gyors és normál formázás között. Bár tovább tart, de a normált javaslom, mert ez ténylegesen törli a lemez tartalmát.

Formázás után elindul a telepítés, ami géptől függően 20-60 percig is eltarthat…

Particionálás 2

A telepítés után a legfontosabb teendők: védelmi programok (vísurirtó, tűzfal stb.) és Windows frissítések telepítése, különösen, ha azonnal az internetre csatlakoztatjuk a gépet. Ezután lássunk neki a többi partíció létrehozásának. Ezt megtehetjük a Windows beépített eszközével, amit a Vezérlőpult / Felügyeleti eszközök / Számítógép-kezelés alatt találunk Lemezkezelés néven, vagy használhatunk speciális programot, pl. az ingyenes Partition Wizardot, amiről már írtam korábban.

Ha kész vannak a partíciók, akkor az adatainkat kell a nekünk tetsző helyre visszamásolni.

Egy példa a Dokumentumok mappára:

A D: meghajtón hozzunk létre egy Dokumentumok könyvtárat. A Windows 7 dinamikus könyvtárkezelésének segítségével könnyen elérhetjük, hogy ennek a könyvtárnak a tartalma (is) látszon, ha az intézőben a Dokumentumokra kattintunk. Nyissuk meg az intézőt, a bal oldalon kattintjunk jobb gombbal a Dokumentumokra, majd a Tulajdonságokra. Itt válasszuk a Mappa belefoglalása… gombot, keressük ki a D:Dokumentumok mappát (ne lépjünk bele, csak kattintsunk rá egyszer), és OK-zzuk le. Ezzel kész is vagyunk.

Windows XP alatt kicsit bonyolultabb a helyzet, ugyanis itt még nincsenek dinamikus mappák. Viszont elérhetjük azt, hogy a Dokumentumok mappát ne a C:Dokumentumok és beállítások[felhasználónév] alatt keresse a rendszer, hanem a D:Dokumentumok alatt. Ehhez töltsük le a Microsoft honlapjáról a TweakUI programot, és telepítsük. A program indítása után kattintsunk a bal oldalon a My Computer alatt a Special Folders bejegyzésen. Itt a legtöbb “beépített” mappa elérési útvonala megváltoztatható. FIGYELEM: egyes mappák megváltoztatása avval járhat, hogy bizonyos, már telepített programok működésképtelenek lesznek! (Ezért érdemes a változtatásokat még bármilyen program telepítése előtt megtenni, vagy működésképtelenség esetén újra kell telepíteni a programot.) A változtatások a rendszer újraindításával lépnek életbe.

Ez a módszer alkalmazható gyakorlatilag bármilyen mappára, pl. képekre, zenékre, filmekre is. Úgy alakíthatjuk ki az új rendszerünket, ahogy nekünk a legjobban tetszik.

particionálás, testreszabás, újratelepítés, Windows

css.php

Pin It on Pinterest

Share This