Az adatok költöztetésének témája éppen akutális a Windows 7 megjelenése miatt. Persze nem csak ezért született meg ez a cikk. Ugyanis vannak, akik nem engedhetik meg maguknak az új csilli-villi oprendszert. Viszont az XP már nagyon lelassult. Vagy bejött egy vírus. Vagy csak szimplán rendet szeretnénk tenni, és szeretnénk egy tiszta rendszert. Ilyenkor egy rendszer-újratelepítés sokat segíthet. De a legfontosabb kérdés: hogyan maradnak meg az adataink? Ebben próbál segíteni ez a cikksorozat.

Ebben az első részben a folyamatot vázolom fel, a későbbi cikkekben pedig részletesebben kfiejtem, hogy az egyes programok beállításait hogyan lehet szinte maradéktalanul átköltöztetni. És persze nem maradnak el majd az apróbb trükkök és tippek sem.

A Windows 7-re áttérőknek van egy jó hír: a Microsoft kiadta a Windows Easy Transfer névre keresztelt programot, ami segít az adatokat gyakorlatilag egy gombnyomással áttelepíteni a régi XP-ről az új 7-re. Erről talán majd egy későbbi cikkben lesz szó, most inkább a manuális költöztetésre koncentrálnék, ami bármikor bevethető. Csak egy kis idő kell hozzá.

1. A lista

Ha biztosak szeretnék lenni abban, hogy minden adatunk megmaradjon, akkor írjunk egy listát. Példának álljon itt az egyik én korábbi listám részlete:

  • Dokumentumok, képek, zenék, filmek
  • Levelezés
  • Elmentett játékállások
  • Könyvjelzők a böngészőből
  • Programok beállításai / elmentett adatai
  • Telepített programok listája

Természetesen az egyes részeket kibonthatjuk, pl. felsorolhatjuk, hogy mely programok beállításait szeretnék megtartani, milyen programokat használtunk, amiket szeretnénk majd újra feltelepíteni stb.

2. Az adatok helye

Ha kész a lista, akkor meg kell nézni, hogy melyik adatot hol találjuk. Ezt írjuk a lista mellé egy következő oszlopba.

Megnevezés Windows XP Windows 7
Documentumok C:Documents and Settings[felhasználónév]Dokumentumok C:Users[felhasználónév]Documents
Képek C:documents and settings[felhasználónév]DokumentumokKépek C:Users[felhasználónév]Pictures
Zenék C:documents and settings[felhasználónév]DokumentumokZenék C:Users[felhasználónév]Music
Filmek, videok C:documents and settings[felhasználónév]DokumentumokVideok C:Users[felhasználónév]Videos
Könyvjelzők az Internet Explorerből C:documents and settings[felhasználónév]Kedvencek C:Users[felhasználónév]Favorites

Ezzel a főbb fájlok meg is vannak.

A programok többségében van olyan lehetőség, amivel exportálhatjuk az egyes beállításokat, vagy speciális adatokat. Ezt az opciót általában a Fájl menüben vagy az Eszközök menüben találjuk. (Lehet, hogy máshol van, de ez a leggyakoribb.) Ebben az esetben csak el kell indítani az exportálás varázslót és követni az utasításait. A program általában egy fájlba menti le az adatokat, nekünk ezt a fájlt kell majd átmásolni az új helyre, és ott importálni.

3. A költözés

Ha megvan minden(nek a helye), akkor el is kezdhetjük egy biztonságos helyre másolni ezeket az adatokat. Mindenki igénye és módja, no meg a tárhelyigény függvényében választhat DVD-t, usb kulcsot, külső merevlemezt, hálózati tárolót, internetes tárolót, vagy ami épp eszébe jut és rendelkezésére áll. Ha a másolás elindult, akkor menjünk le a közeli kávézóba egy jó hosszú kávéra és egy sütire, mert elég sokáig eltarthat a művelet.

A másolás után – ha mindent még kétszer leellenőriztünk, hogy megvan – jöhet az új rendszer feltelepítése. (Ha a rendszer fent van, akkor első dolgunk a vírusírtó és tűzfal,valamint a frissítések telepítése legyen, hogy minimálisra csökkentsük az esélyét egy támadásnak.) Aztán ha a rendszer áll, akkor elkezdhetjük az adatokat a megfelelő helyükre másolni, programokba importálni.

Egyszerűnek hangzik, igaz? Egyszerű is. Csak idő kell hozzá és egy kis odafigyelés. 🙂

Folyt. köv.

adatmentés, újratelepítés, Windows

css.php

Pin It on Pinterest

Share This