Nagyon klassz dolog az e-mailezés és még mindig aránylag hatékony. A hatékonyságot mindenképpen növeli, ha a levél tárgy mezőjébe a megfelelő rövid, pár szavas leírást írunk, amelyben utalunk arra, miről is van szó a levélben. A többszörös levélváltás eredménye azonban az lehet, hogy a tárgy sor felduzzad, ugyanis a levelező programok úgy vannak elkészítve, hogy ha válaszolunk egy levélre (vagy továbbítunk egyet), akkor a tárgy mező elejére automatikusan odakerül egy Re: , egy Vá: , vagy egy Válasz: , vagy valami hasonló, levelezőprogramtól és nyelvtől függően.

A sokadik ide-oda válasz / továbbítás után, már csúnyákat is kaphatunk, mint pl.: Re: Re: Válasz: Re: Válasz:

Ez nem néz ki túl esztétikusan. A Thunderbird levelezőprogramhoz azonban van egy nagyon hasznos kiegészítő, a Clean Subject, amit egy korábbi bejegyzésben már említettem, ez azonban nincs felkészítve a magyar nyelv rejtelmeire. De ezt könnyen pótolhatjuk.

Miután telepítettük a kiegészítőt és újraindítottuk a Thunderbirdöt, nyissuk meg az Eszközök menüből a Kiegészitők listáját. Itt válasszuk ki a Clean Subjectet és kattintsunk a Beállítások gombra.

A General (Általános) fülön láthatjuk, hogy milyen karaktersorozatokat figyel a kiegészítő, amiket aztán tisztogat. Nem kell megijedni, a mi dolgunk nagyon egyszerű. Kattintsunk az Add another prefix (másik előtag hozzáadása) gombra, amire megjelenik egy új üres rubrika a lista alján. Ide kell beírnunk azt a karaktersorozatot, amit a figyelőlistára szeretnénk tenni, jelen esetben ez “válasz:” (idézőjelek nélkül). Ezután OK-zzuk le az ablakot, és készen is vagyunk.

Ha valamit összekutyultunk, akkor sincs gond. Csak kattintsunk a Set Standard Prefixes (Általános előtagok beállítása) gombra, és máris minden visszaugrik a kezdeti állapotra. Ez persze törli az általunk külön felvitt összes szabályt.

Ha akarjuk, le is tesztelhetjük, hogy működik-e, amit beírtunk. Ehhez menjünk a Test fülre és a Subject mezőbe írjunk be valamilyen kombinációt, pl. a cikk címét. Ha minden jól megy, akkor csak egy Re: szócskát fogunk látni az eredmény (Result) mezőben.

FIGYELEM: Ha új karaktersorozatot viszünk fel a figyelési litába, akkor az csak egy OK-zás és a beállítások újbóli megnyitása után lesz tesztelhető.

Ezzel a kiegészítővel azt is beállíthatjuk, hogy a válaszlevelek ill. a továbbított levelek tárgymezőjét mivel egészítse ki a program. Ha valakinek nem tetszik az angol Re: (Reply – Válasz) rövidítés, ezt könnyen megváltoztathatja az Advanced fülön. Itt a következő lehetőségek állnak rendelkezésre:

  • Reply prefix – előtag a válasz esetén (pl.: Vá: levél tárgya)
  • Reply postfix – utótag a válasz esetén (pl.: levél tárgya – válasz)
  • Forward prefix – előtag továbbítás esetén (pl.: Továbbított: levél tárgya)
  • Forward postfix – utótag továbbítás esetén (pl.: levél tárgya – továbbított levél)

Ha ezt a tisztogatási funkciót szeretnénk használni levéltovábbítások esetében is, akkor az Advanced fülön ne felejtsük el bejelölni a Use Clean Subject for Forwarding jelölőnégyzetet.

e-mail, kiegészítő, segédprogram, testreszabás, ThunderBird

css.php

Pin It on Pinterest

Share This