Sokévi PowerPoint használat után úgy gondoltam, hogy már mindent tudok a programról. A múltkor azonban rá kellett jönnöm, hogy még mindig van új a nap alatt.

Nemrégiben egy egyetemi prezentáció során fedeztem fel, na jó, mutatta meg egy diáktársam a prezentációs nézetet. Ez annyit jelent, hogy amíg a kivetítőn megy a prezentáció, addig a laptop monitorján egy 2-3 részre osztott kezelőfelületet látszik 1) az éppen aktuális diával nagyban, 2) a dia mellé készített jegyzetekkel, és 3) egy kis méretű diasorral.

Miért jó ez?

Több okból is…

1. Puskázás
Nem kell külön papírkákra kijegyzetelni a vázlatot, hanem be kell pötyögni a PPT fájlba a diához tartozó jegyzetekhez. (Ez általában a dia alatt található szerkesztés közben.) Ezt bármikor módosíthatjuk, bővíthetjük, és prezentáció alatt a monitoron (prezentációs nézetben) mindig megjelennek a jegyzetek. Így bármikor tudunk puskázni.

2. Ugrálás
A kis diasoron a megfelelő diára kattintva azonnal odaugorhatunk, ahova szeretnénk, nem kell kínosan a PageUp és PageDown gombokkal mindenki szeme láttára ugrálni a diák között.  Arról nem is beszélve, hogy ha a dia- és szöveganimációkat egérkattintás vezérli, akkor elég hosszadalmas lehet a keresés. A kattintásos módszer egy picit elegánsabb.

3. Időzítés
Kapunk egy kis információs sávot is, ami mutatja nekünk, hogy éppen hányadik diánál tartunk, mennyi ideje megy a prezentáció, és hogy eljött-e már az ebéd vagy a kávészünet ideje.

Alapszabályok

A prezentációs mód beállítása egyszerű, de van három alapszabály:

  1. Csak akkor működik, ha a számítógéphez a saját monitorán kívül egy külső kivetítő is (vagy még egy monitor) van csatlakoztatva.
  2. Szükséges, hogy a kép mind a monitoron, mind a kivetítőn látszon.
  3. A kivetítőn és a monitoron ne ugyanaz a kép legyen, hanem a kép legyen kiterjesztve a kivetítőre.*

Ezek nélkül sajnos nem megy. De mindez könnyen megvalósítható.

Beállítás

PowerPoint 2003 (kép)

  1. Diavetítés menü
  2. Vetítési beállítások
  3. Vetítés több monitoron résznél, az előadói nézet megjelenítése opció bepipálása és felette a lenyló menüben a megfelelő megjelenítő eszköz kiválasztása (célszerű a másodlagosat választani)

PowerPoint 2007 / 2010

  1. A menün / szalagon válasszuk ki a diavetítést
  2. A szalag jobb szélén pipáljuk be az előadói nézet használata opciót és felette a lenyló menüben (bemutató megjelenítőeszköze) válasszuk ki a megfelelő megjelenítő eszközt.

Ezután csak el kell indítani a vetítést (F5-tel az első diától, shift+F5-tel az éppen aktuális diától) és megkapjuk a mi kis puskánkat.

Természetesen célszerű az egészet kipróbálni (és begyakorolni) még othon a prezentáció előtt, hogy élesben minden flottul menjen.


* A kiterjesztést Windows XP alatt a következő képpen lehet elvégezni: Start menü > Vezérlőpult > Megjelenítés > Beállítások fül > 2. monitor kijelölése az ábrán és A Windows Asztal kiterjesztése erre a monitorra opció bepipálása > OK gomb

* Windows 7 alatt a Win+P gombkombináció lenyomásával választhatjuk ki az előbukkanó listából Kiterjesztés opciót.

Köszönet Kósa Zsuzsinak a magyar feliratok pontosításában nyújtott segítségért! 🙂

Office, PowerPoint, prezentáció

css.php

Pin It on Pinterest

Share This