A Mozilla nevével fémjelzett Thunderbird levelezőprogram egy kitűnő INGYENES alternatíva levezésünk lebonyolításához. Nem kell állandóan ki-be jelentkezni a webböngészőbe, több fiókot is tudunk kezelni egy helyen, az üzeneteket automatikusan mappákba tudjuk szortírozni… és ez csak pár hasznos alapfunkció, a program ennél sokkal többre is képes.

Most azonban abban nyújtok segítséget, hogy hogyan tudjuk megváltoztatni a program által használt betűtípust és annak méretét, ha az alapértelmezett betűtípus nem tetszene, vagy már meguntuk. Ez nem csak az e-mailek betűtípusára vonatkozik, hanem a menük, mappafa és minden más betűtípusra is.

A varázsfőzet elkészítésének a lépései a következők:

 1. Menjünk a Thunderbird profilokat tartalmazó mappába. Ez Windows alatt az “%APPDATA%ThunderbirdProfiles<profil név>” alatt található. Legegyszerűbben úgy érhető el, ha a Start menü | Futtatás…-hoz beírjuk a “%APPDATA%ThunderbirdProfiles” parancsot. Ekkor az intéző evvel a mappával fog megnyílni. Innen még be kell lépni a profil mappába, aminek a neve pl. ehhez hasonló: wiws6jp8.default.
 2. Ha még nem létezne, akkor itt hozzunk létre egy chrome nevű mappát, és lépjünk bele.
 3. A chrome mappában hozzunk létre egy userChrome.css nevű fájlt, majd nyissuk meg szerkesztésre, pl. a jegyzettömbbel, és másoljuk bele a következőt:
  /* Global UI font */
  * { font-size: 11pt !important;
   font-family: Verdana !important;
  }
  

  A font-size-nál egyértelműen a betűtípus méretét, a font-family-nél pedig a magát a betűtípust tudjuk beállítani.

 4. Mentsük el a fájlt és indítsuk újra a Thunderbird-öt. Ha jól csináltunk mindent, akkor máris az új betűtípussal fog látszani minden.

Az egyes elemek betűtípusait külön-külön is lehet állítani, ehhez – angol nyelvű – leírást az alábbi oldalon lehet találni:
http://kb.mozillazine.org/Pane_and_menu_fonts

Ha pedig a Thunderbird teljes kinézetét szeretnék megváltoztatni, akkor keressünk egy nekünk tetsző témát, és telepítsük, csakúgy, mint ahogy Firefox alatt tennénk. Illetve majdnem úgyanúgy: a Thunderbird kiegészítőket nem tudjuk automatikusan telepíteni, hanem először le kell töltenünk a merevlemezre, majd a program Kiegészítők ablakában kell hozzáadnunk, telepítenünk azt.

Nem meglepő módon a program funkcionalitását is bővíthetjük különböző kiegészítőkkel, éppen mint a Firefoxot. Ezekről egy következő bejegyzésben fogok majd írni.

e-mail, kiegészítő, testreszabás, ThunderBird

css.php

Pin It on Pinterest

Share This