Egy hosszabbra sikerült szünet után következzen az első összeállítás a hasznos Thunderbird kiegészítőkről.

A kiegészítőket nem tudtam olyan szépen kategorizálni, mint a Firefox esetében, ezért ABC sorrendben fogom őket kitárgyalni. Ezek mindegyike kipróbált kiegészítő, én folyamatosan használom őket (TB 3.1.x). Megkönnyítik, egyszerűsítik, kényelmesebbé teszik a levelezést.

Attachment Sizes

Roppant egyszerű, nevéhez méltóan kijelzi a csatolmányok méreteit mind az érkezett levelek, mind a küldendő levelek esetében. (link)

Clean Subject

Különösen a szerencseváróknak és a sok pénzre vágyóknak, egyszóval a tömeges levéltovábbítóknak javasolt ez a kiterjesztés. Ha fel van telepítve, akkor továbbítandó levelek tárgy sorából kitörli a feleslegesen ismételt „Re:” „Válasz:” „FW:” és egyéb szavakat, tisztábbá téve a levelünket. (És ha már a levéltovábbításnál járunk, akkor mindig töröljük ki a levél törzséből a korábbi feladókat és címzetteket. Egyrészt foglalják a helyet, az új címzett(ek) nem biztos, hogy kíváncsi(ak) rá, és a korábbi címzettek sem biztos, hogy örülnének neki.) (link)

Close tab on ESC

Nagyon megörültem, amikor rátaláltam erre a kiegészítőre. Ennek a segítségével az ESC billentyű lenyomásával bezárhatjuk az aktuális kinyitott üzenetet, nem kell az egérrel az X-re kattintani. Jelentősen gyorsabb megoldás. (link)

Compact Header

Ezt a funkciót is nagyon hiányoltam az alapverzióból. Akkor érdemes használni, ha a programban be van kapcsolva az üzenetablak (F8-as billentyű), és az üzenet „előnézete” megjelenik az üzenetlista alatt. Itt az üzenet fejléce is látszik a feladóval, egyéb adatokkal és az akciógombokkal (töröl, válasz stb.), ám – szerintem – ez nagyon sok helyet foglal el. Különösen zavaró lehet, ha kisebb képernyőt használunk. Ekkor jön jól ez a kiegészítő, amivel kettő vagy egy sor magasságúra is csökkenthetjük a fejlécet. (Menjünk a kiegészítő beállításaihoz, és válasszuk a Display only address opciót az egysoros, vagy a Display two line sin compact view opciót a kétsoros megjelenítéshez.) (link)

ConfirmFolderMove

Biztos többekkel előfordult már, hogy véletlenül megfogtak egy mappát és belehúzták valamelyik másikba, a program meg kérdezés nélkül átpakolta az egészet levelestül, mindenestül. (Nekem legalább 3-szor sikerült összehoznom. :)) Aztán meg kereshetjük a mappát percekig… Ez a kiegészítő elejét veszi az ilyen baleseteknek. Minden mappamozgatás előtt felteszi a kérdést, hogy valóban ezt szeretnénk-e. (link)

LookOut

Többször előfordult velem, hogy kaptam egy levelet, de azt nem tudtam elolvasni és a csatolmány is értelmezhetetlen volt. Ez többnyire abból adódott, hogy a levelezőprogram (pl. Outlook), amivel küldték, az egy ún. TNEF kódolást használt, amit a Thunderbird magától nem tud értelmezni. Ám ezzel a kiegészítővel ez is megoldódik. (link)

Send Later 3

Remek kiegészítő! Ennek a segítségével időzíthetjük egy levél elküldését. Pl. ha azt szeretnénk mutatni a főnökünknek, hogy késő estig dolgoztunk, akkor megírjuk a levelet 5-kor, beállítjuk, hogy a program csak este 9-kor küldje el, és kész. 🙂 Sőt, addig még változtathatunk is a levélen. Egy dologra kell figyelni: maradjon bekapcsolva a gép és a Thunderbird. Ha a program nem fut, akkor értelemszerűen nem tud levelet küldeni.

Egy hiányossága van: egyelőre nem lehet beállítani, hogy a késleltetett küldés (pl. 15 perc) legyen az alapértelmezett küldési mód.

Használatához a telepítés után nyissunk meg egy új üzenetet, kattintsunk a gombsávra, majd a Tulajdonságokra, és húzzuk a gombsávra a Send Later gombjait. (link)

Ennek örömére most megyek, megírom a következő blogbejegyzést, és beállítom a Thunderbirdöt, hogy egy hét múlva küldje el. 🙂

e-mail, testreszabás, ThunderBird

css.php

Pin It on Pinterest

Share This