A sorozat második részében olyan kiegészítőkről lesz szó, amik a Firefox egyes tulajdonságait (fícsöreit) javítják fel, vagy új tulajdonságokat adnak a böngészőhöz.

Adblock Plus

Talán az egyik legismertebb kiegészítő. Ha eleged van az oldalakon megjelenő reklámokból, akkor ez kell neked. A szűrőjét lehet folyamatosan bővíteni, így az újabb reklámok sem fognak sokáig zavarni. Lehet vele blokkolni bizonyos szkripteket, flash- és multimédiás objektumokat, képeket, iframet stb. Kötelező darab! Nálam az első szokott lenni. (link)

Cooliris

Azoknak javasolt ez a kiegészítő, akik rengeteg képet, fényképalbumot, videot néznek meg a neten, elsősorban a Facebook, Google (Picasa), YouTube és Flickr oldalakon, de más oldalak is támogatottak. Ilyenkor az egyik kép bal alső sarkában megjelenő ikonra kattintva egy “három dimenziós” falon jelennek meg sorban az adott oldalhoz tartozó képek / videok, amik között az egér húzásával tudunk vál(t)ogatni. (link)

CoolPreviews

Ugyanaz a csapat feljesztette ezt a beépülőt is, mint az előzőt. Használatával beletekinthetünk oldalakba (pl. egy keresés eredményei) anélkül, hogy az adott oldalt elhagynánk. Csak a link fölé kell vinni az egérmutatót és egy felugró ablakban (igazából ez egy felugró keret lesz az oldalon belül) megjelenik a céloldal nézete. Ha nem akarjuk megnyitni, akkor meg csak arrébb kell menni a kurzorral. (link)

DownThemAll!

Az egyik kedvenc kiegészítőm. Megkímél attól, hogy ha pl. sok képet akarok letölteni egy oldalról, akkor azokra egyesével kelljen kattintanom (jobbklikk, cél mentése stb. minden képre). A szűrőt testre szabhatjuk, így nem csak képeket, hanem gyakorlatilag bármilyen az oldalon szereplő vagy hivatkozott / belinkelt tartalmat (pdf, doc, txt, amit csak el tudsz képzelni, csak legyen mögötte fájl) le lehet tölteni 1-2 kattintással. Gyorskattintás (dTa OneClick!) funkciója a legutolsó beállításokat alapulvéve egyetlen kattintásra elindítja a mentési műveletet az adott oldalon. (link)

FEBE – Firefox Environment Backup Extension

Ez arra jó, ha a böngészőnket szeretnénk minden beállításával átmásolni egy másik gépre, vagy biztonsági másolatot készíteni, mert pl. újratelepítjük a gépet. Lementi a könyvjelzőktől kezdve, az egyéni beállításokon át még a telepített kiegészítőket is, – mi választhatjuk ki, hogy mit -, és elpakolja egy csomagba, amiből gyakorlatilag egy kattintással újratelepíthetjük egy másik gépen. (Csak a FEBE-t kell feltenni előtte.) Beállitható még az is, hogy ezt rendszeres időközönként végezze el a program. (link)

NoScript

A biztonság-mániások legfőbb barátja. 🙂 Segítségével blokkolható a szkriptek futtatása bármelyik, akár az összes meglátogatott oldalon is. Így minimálisra csökkenthetőek a szkript alapú támadások, igaz, 1-2 oldal funkcionalitását, megjelenését is csökkenti, de ezt a szűrő finomhangolásával ki lehet igazítani. (link)

Tab To Window

Ha valaki nem csak sok lapon, de több ablakban is böngészik, az szeretni fogja ezt a kiegészítőt. Ennek a használatával lehetővé válik az, hogy az egyes füleket (jobbklikk) átmozgassuk az ablakok között. (link)

A sorozat harmadik részében a böngészési élményt növelő kiegészítőket fogok górcső alá venni.

böngésző, Firefox, kiegészítő, testreszabás

css.php

Pin It on Pinterest

Share This