Egy jó ideje már nem csak a egy böngészőt használhatunk böngészésre, hanem legalább ötöt. Számomra a legkényelmesebb a Mozilla Foundation gondozásában lévő Firefox, ami köszönhetően sok önkéntesnek, rengeteg hasznos kiegészítővel bővíthető, amelyek kényelmesebbé teszik a böngészést, segítik a weblapfejlesztést vagy éppen növelik a böngészési és vizuális élményt. Álljon itt ezekből egy csokor, nevezetesen azok, amiket én használok. 🙂

Három csoportra osztottam a kiegészítőket. Ebben a bejegyzésben azokat veszem sorra, amik a program felületére vannak valamilyen hatással.

All-in-One Sidebar

Ennek a kiegészítőnek a segítségével különböző ablakokat – mint pl. könyvjelzők, history, letöltések, kiegészítők stb. –  rendezhetünk egy elrejthető oldalsávba. Így ezek nem külön ablakként fognak megnyílni, hanem az oldalsávban. Szerintem rendezettebb kinézetet ad a Firefoxnak, és könnyebben kezelhetőek lesznek az említett ablakok. (link)

autoHideStatusbar

Nem meglepő módon eltünteti az állapotsávot, amikor arra nincs szükség, és automatikusan megjeleníti, ha oldaltöltés van, vagy egy link fölé visszük a kurzort. Gyakorlatilag a Chrome állapotsorát utánozza. (link)

Megjegyzés: Bár a Mozilla még nem vizsgálta be a kiegészítőt, és kb. egy hónapja használom, és kiválóan működik.

Bookmarks Menu

Ezzel a Könyvjelzők menüt rakhatjuk gomb formájában az eszköztárba. Akkor hasznos ez a kiegészítő, ha a menüsávot elrejtve használjuk. Beállítható, hogy a könyvjelzők közül melyek jelenjenek meg a listában. (link)

Find Toolbar Tweaks

A keresősáv viselkedését szabályozhatjuk evvel a bővítménnyel. Pl. beállíthatjuk, hogy a keresősáv a lap tetején jelenjen meg, és ne alul,  vagy hogy egy bizonyos idő után, vagy gyorsbillentyű lenyomására automatikusan eltűnjön. De ez csak két példa a kb. tucat finomhangolási lehetőség közül. (Én azért használom, mert nekem kényelmesebb, hogy fent jelenik meg a keresősáv.) (link)

Hide Caption Titlebar Plus

Erről a kiegészítőről már volt szó egy korábbi bejegyzésben. A FF ablak fejlécét tüntethetjük el vele, ha növelni szeretnénk a böngészési felületet. És egyben a Chromehoz hasonlóvá tehetjük vele a Firefoxot, néhány egyéb kiegészítővel kombinálva. (link)

Tabs on top

Szintén volt róla szó a fent említett bejegyzésben. A böngészett lapok füleit helyezhetjük át vele a programablak tetejére. (link)

Ezzel vége az első résznek.

A következő Hasznos Firefox kiegészítők bejegyzésben olyan kiegészítőket veszek sorra, amik a böngészési élményt növelik amik a Firefox egyes tulajdonságait (fícsöreit) javítják fel, vagy új tulajdonságokat adnak a böngészőhöz.

böngésző, Firefox, kiegészítő, testreszabás

css.php

Pin It on Pinterest

Share This