Aki vett már külső merevlemezt, az esetleg szembesülhetett avval, hogy másolt rá valamilyen 4 gigánál nagyobb filmet, de nem sikerült neki.
No, ez azért lehet, mert a külső vinyó FAT32 fájlrendszerre van formázva, az meg csak max. kb. 3 gigás fájlokat kezel.
Ennél nagyobb fájlok kezeléséhez már valamilyen más fájlrendszerre van szükség, windowsos környezetben NTFS-re. (Lehet, hogy eddig nem mondtam sok újat.)
Szóval formázni kell. Vagy…!!!

A formázás macerás lehet, ha már egy csomó cuccot kimentettünk a külső vinyóra, és nem akarjuk megint ide-oda másolgatni őket, pláne nem elveszteni. Erre megoldás a konvertálás.
Vannak erre nagyon frankó fizetős vagy éppen feltört programok, pl. Norton Partition Magic (amit hirtelen nem tudom kitől vettek meg), vagy a Paragon Partition Magager. Csak ezekért legalább 40 eurót kell fizetni. Viszont találtam egy frankó, teljesen igyenes szoftvert. A neve: Partition Wizard. (Valahogy ebben a programkategóriában nem túl kreatívak a nevek. :D)
http://www.partitionwizard.com/

A program a Win2k-tól kezdve az összes Win verzióval kompatibilis, mind 32, mind 64 biten. Otthoni használatra ingyenes és gyakorlatilag mindent tud, amit egy partició kezelő programnak tudnia kell.
Nálam már futott is a fenti konverziós témában egy sikeres tesztkört. 🙂 Figyelmetekbe, hátha valakinek kell ilyen.

fájlrendszer, fat32, ntfs, particionálás, Windows

css.php

Pin It on Pinterest

Share This